Hvorfor så dataforskrækkede? – data er blot repræsentationer af vores virkelighed

dataforskrækkede?

Hvorfor er vi så dataforskrækkede? Det sidder i mange af os; frygten for data og statistik. Alene ordene får flere til at gyse og lukke helt ned. Vi har en tendens til at fortælle os selv ’det kan jeg ikke forstå’, og så lader vi andre om at forholde sig til det – men at tage datadrevne beslutninger er slet ikke så kompliceret, som mange tror.

Gennem årene har vi hos Storm oplevet mange kursister, som har undgået statistisk teori og analyser, både på arbejdet og gennem deres uddannelser – ofte i troen om, at statistik er svært at gennemskue. Gang på gang ser vi, hvordan ”skrækken” langsomt forsvinder, når vi først får øjnene op for, at statistik blot er repræsentationer af vores virkelighed. Det er slet ikke så farligt.

Stikprøver, målesystemsanalyser, variation, statistisk proceskontrol, kapabilitet… Der findes mange kringlede ord – men det er bare ord. Ord, som dækker over din organisations processer, altså virkelighedens processer. Statistik er blot en måde at visualisere og systematisere virkeligheden for lettere at kunne optimere og forbedre vores performance – men det er stadig ”bare” vores virkelighed.

 

Et data-fokus betyder ikke, at vi glemmer hinanden

Den skarpe kritiker vil udtrykke sin bekymring for, at et data-fokus vil betyde manglende omtanke for organisationens sociale processer og hinanden. ’Menneskelig instrumentalisering’ er der nogen kritikere, der vil kalde det. Men at tage datadrevne beslutninger betyder ikke, at vi glemmer hinanden eller mister fokus på de menneskelige overvejelser, der eksisterer i beslutningsprocesserne. Tværtimod kræver det en stor forståelse for sociale processer, hvis man skal kunne analysere og anvende sine data effektivt.

Det nytter f.eks. ikke noget, hvis vi konsekvent reagerer på alle udsving i vores datastatistik, hvis udsvinget i virkeligheden blot skyldes, at Jørgen havde fri den dag, og derfor måtte en vikar overtage arbejdet – og vikaren arbejder en smule langsommere eller anderledes end Jørgen. Eller hvis vores statistiske målinger reagerer på, at en af vores kollegaer har en svær tid på hjemmefronten, er det jo ikke, fordi vi giver en opsang til eller fyrer kollegaen for at kunne overholde de statistiske mål. Vi er stadig bare mennesker, også selvom vi bruger data til at tage beslutninger. Og selvfølgelig vil vi stadig lytte til hinanden.

 

Opfordringen herfra skal lyde: Vær ikke bange for at springe ud i statistik og datadrevne beslutninger, det er slet ikke så farligt, som du tror.

 

Lær mere om at tænke databaseret

Læs mere om, hvilke overvejelser du bør gøre dig, inden du påbegynder data-arbejdet.

Du kan lære meget mere om anvendelsen af data i din organisation, f.eks. gennem kurset ‘databaserede belutninger’. På kurset får du en grundlæggende introduktion til, hvordan du tænker datadrevet i hverdagen. Du sikrer, at dine beslutninger tages ud fra data/virkelighed fremfor mavefornemmelser.

Kan vi hjælpe dig?

Kontakt os på 7020 7141 eller udfyld formularen nedenfor hvis du har spørgsmål til dine mange muligheder, vi står klar.

Invalid Email
Invalid Number

Spændende kurser

Se flere spændende kurser i vores kursusoversigt.

Six Sigma Black Belt / Lean Six Sigma Black Belt

Med Six Sigma Black Belt uddannelsen bliver du en eftertragtet medarbejder, der ...
Læs mere

Datadrevet ledelse

Mange organisationer styres typisk gennem økonomi og aftalte KPI’er. Med dette kursus ...
Læs mere

Forandring og forankring

Gode projektmodeller giver ikke resultater i sig selv.  ”It’s a 90% people ...
Læs mere

Design for Six Sigma, DfSS

Design for Six Sigma (DfSS) anses for at indeholde nogle af de ...
Læs mere