Industri 4.0 – sæt i gang!

Industri 4.0 konference hos Ida. Vigtigste pointer.

Den 25.01.2018 afholdte Ingeniørforeningen IDA, konferencen ’Industri 4.0’ – og Storm var selvfølgelig med. Dagen bød på en lang række spændende oplæg, med mange forskellige vinkler på tidens buzzword; industri 4.0. Læs mere om konferencens centrale pointer, og hvad vi fra Storm tager med os.

 

Industri 4.0 – tidens buzzword i fokus

Konferencen ’Industri 4.0’ var en dag, der bød på mange inspirerende oplæg om industri 4.0, både af strategisk, taktisk og operationel karakter. Konferencens oplægsholdere repræsenterede et bredt udsnit af både offentlige og private virksomheder og uddannelsesinstitutioner, hvilket sikrede en mangfoldig diskussion af emnet og mange forskellige perspektiver.

Indledningsvist må vi hellere få klarlagt, hvad er Industri 4.0? Dette simple spørgsmål er på mange måder det sværeste at besvare. Industri 4.0 dækker bredt, og der findes endnu ikke en entydig definition herpå, men vi kender til nogle af de nøgleord og udviklingsinitiativer der ofte tales om, når vi taler om industri 4.0.

Industri 4.0 er tidens buzzword. Det er dét alle taler om, vil blive klogere på og måske også komme i gang med. Industri 4.0 er industrialiseringens fjerde bølge, som kort sagt handler om ’Cyber-fysiske systemer’ – vores teknologi skal nu lære at tale sammen gennem data (og mennesker). Det er de teknologiske muligheder der muliggør en fjerde industriel revolution. Vi har stadigt mere avancerede teknologier som giver os data (big data) og muliggør automatiserede processer. Vi taler teknologiske muligheder som:

 

 • AI (Artificial Intelligence) og ML (Machine Learning)
 • Cloud teknologier
 • VR (Virtual Reality)
 • 3D-systemer og organisering
 • Mobil teknologi
 • Big data
 • Sociale medier

 

Udover de teknologiske muligheder, bliver industri 4.0 også italesat gennem ord som; kunder og data – som ligeledes var ord der stod centralt på konferencen.

 

Industri 4.0 handler ikke kun om datamængder, men datakvalitet

Når vi tænker industri 4.0, tænker vi også gerne big data. De mange nye teknologiske muligheder afføder et markant data-univers, hvor vi nu har (lettere) mulighed for at få data på… stort set alt. Blot tænk på din mobiltelefon, hvor mange data der egentligt er lagret omkring dig. Der er (eller kan være) data på opkaldshistorik, dine kontakter, de internetsider du besøger, søvnrytme, aktivitetsniveau, kalender, geografisk placering, dit køn, alder, fritidsinteresser, rejsemål, billeder, musik du lytter til og meget mere. Dét er big data. Og den samme mængde data kan vi nu opsamle fra vores kunder, vores maskiner og vores processer.

Måske du tænker: ”Fedt! Nu kan vi få data på alt, så kan vi få lavet nogle gennemførte kundeanalyser og få optimeret vores processer endnu mere.” Det er her vigtigt at huske, at det ikke udelukkende er datamængden der skaber kvalitet og robuste processer, det er datakvaliteten. Vi kan have nok så mange data på vores kunder eller processer, men hvis vi ikke har ”de rigtige data”, de data vi faktisk kan omsætte til kritiske parametre, og som har en sammenhæng med vores kunders krav/ønsker, bliver vores data total ligegyldig. Det handler altså (stadig) om at kunne definere sine problemer og kundebehov, for at kunne identificere de data, der faktisk vil skabe værdi for organisationen.

Måden vi i dag arbejder med data vil udvikle sig markant i fremtiden. Der vil komme nye systemer og teknologier der muliggør helt andre, og måske smartere, måder at anvende data og udføre dataanalyser på. Denne udvikling skal vi selvfølgelig holde øje med – særligt indenfor Six Sigma verdenen, som på mange måder beror sig på dataanvendelse og dataanalyser. Men vi skal samtidigt huske i hele udviklingsræset, at (data)kvaliteten måles ud fra vores kunder og vores virkelighed – og ikke i mængden af data.

 

Kunden er i fokus i industri 4.0

Et gennemgående tema på tværs af konferencens oplægsholdere var ’kunderne’. Og dét er vi som Six Sigma entusiaster og eksperter fra Storm umådeligt glad for at høre.

Der er opnået en erkendelse af, at anvendelsen og udviklingen af industri 4.0, og de mange teknologiske muligheder, er noget vi gør, for at skabe værdi til vores kunder. Hvis kunden ikke er i fokus, kan det være svært at se værdien i industri 4.0. Så industri 4.0 handler faktisk om kunder. Det handler om, at skabe større forståelse for, hvem vores kunder er, og hvad de faktisk har behov for (både nu og i fremtiden) – hvorefter vi styrer vores processer ud fra denne kundeforståelse. Vi kan se udviklingstendenser i kundernes adfærd, så det handler ikke kun om at kortlægge nuværende kundebehov, men også fremtidige. Vi kan både styre vores drift og udvikling ud fra data om vores kunder – som vi selvfølgelig har sikret er ’de rigtige data’.

Det er i virkeligheden det vi altid har gjort i Six Sigma, men nu åbner der sig en dør, hvor vi får mulighed for at skabe en endnu større forståelse for vores kunder. Vi kan skabe endnu mere kundespecifikke processer, produkter og services. Hele Six Sigma tankegangen understøtter i høj grad de tiltag og den tankegang der florerer i industri 4.0 og begrebet om big data.

 

Sæt gang i industri 4.0 – en fartbøde er bedre end en parkeringsbøde

De store datamængder, teknologiske muligheder og det ukendte område kan let virke overvældende. For hvordan starter vi denne industri 4.0 rejse? Hvordan ved jeg, hvilke teknologier eller data jeg skal fokusere på? Måske er dataanvendelse og teknologi helt nyt for din virksomhed, måske har I allerede masser af data og teknologi, men ved ikke, hvordan I går skridtet videre.

Der er rigtig mange eksempler på organisationer der nærmest føler sig handlingslammet over de overvældende muligheder (og pres) der skabes fra industri 4.0. Til det er der kun en ting at sige; Sæt i gang! Som en af oplægsholderne fra konferencen sagde: ”Det er bedre at få en fartbøde end en parkeringsbøde.” Der findes ingen opskrift på opstarten af industri 4.0, man er nogle gange bare nødt til at springe ud i det. Det er bedre at prøve at komme i gang, og få læring ud fra det, end pludselig stå tilbage mens konkurrenterne har knækket koden til effektiv procesoptimering gennem big data og cyber-fysiske systemer.

 

Industri 4.0 – det handler om…

Alt i alt har konferencen om industri 4.0 givet nye ideer, inspiration og perspektiver. Hos Storm har vi fået et meget mere nuanceret billede af tidens buzzword, hvor vi for alvor ser sammenhængen mellem Six Sigma og Industri 4.0 iht. kunder, data og procesoptimering. Sammenhængen skabes ikke mindst gennem det faktum; at vi må sikre datakvalitet frem for datakvantitet.

 

Det vigtigste pointer, som vi tager med os fra konferencen, er:

 • Vi skal sikre datakvalitet, ikke kun datakvantitet
 • Vi skal springe ud i industri 4.0 – en fartbøde er bedre end en parkeringsbøde
 • Vi skal sætte kunden i fokus – og vi skal skabe værdi for kunden
 • Vi skal turde digitalisere vores processer
 • Vi skal/kan blive bedre til at forudse vores problemer/muligheder gennem data

 

Billeder fra dagen

Konference industri 4.0 Konference industri 4.0 Konference industri 4.0 Konference industri 4.0 Konference industri 4.0 Konference industri 4.0 Konference industri 4.0

 

 

Læs mere om industri 4.0 og Quality 4.0 her.

Bliv klogere på kunder, data og processer gennem en Six Sigma uddannelse.

Efterlad en kommentar

Kan vi hjælpe dig?

Kontakt os på 7020 7141 eller udfyld formularen nedenfor hvis du har spørgsmål til dine mange muligheder, vi står klar.

Invalid Email
Invalid Number

Spændende kurser

Se flere spændende kurser i vores kursusoversigt.

Six Sigma Black Belt / Lean Six Sigma Black Belt

Med Six Sigma Black Belt uddannelsen bliver du en eftertragtet medarbejder, der ...
Læs mere

Datadrevet ledelse

Mange organisationer styres typisk gennem økonomi og aftalte KPI’er. Med dette kursus ...
Læs mere

Forandring og forankring

Gode projektmodeller giver ikke resultater i sig selv.  ”It’s a 90% people ...
Læs mere

Design for Six Sigma, DfSS

Design for Six Sigma (DfSS) anses for at indeholde nogle af de ...
Læs mere