Reduktion af variation hos Novozymes – granuleringsprocessen

Arrangementer, artikler og certificeringer

På Novozymes’ granuleringsfabrik i Bagsværd havde man i mange år forgæves kæmpet med høj off-spec, dvs. at en stor del af de producerede batche ikke lå indenfor specifikationerne. Batche udenfor specifikationerne bliver ikke kasseret, men kan omarbejdes gennem supplerende og tidskrævende procestrin. Som en konsekvens heraf kan der opstå udfordringer med at levere til kunden til tiden, samt at kapacitet optages af rework.

I granuleringsprocessen blandes enzymkoncentrat (kommer fra gærings- og rensningsfabrikkerne) med tørre råvarer til et enzymgranulat, der f.eks. bliver brugt i vaskepulver. Granuleringsprocessen er en kontinuert proces, hvor der er et meget stort antal procesparametre der kan have indflydelse på granulatets egenskaber. To tredjedele af offspec var relateret til færdigvareaktiviteten – dvs. styrken af det resulterende granulat. Et six sigma projekt blev startet for at få bedre styr på færdigvarestyrken. Målet for projektet var at reducere processens variation med 50%.

 

Novozymes Aktivitet std

 

En forudsætning for konstant færdigvarestyrke er, at blandingsforholdet mellem koncentrat og tørt stof er konstant. Det vil sige, at både koncentratdoserings-sytemet og vægtene der doserer de tørre råvarer skal dosere jævnt. Ved at sammenholde observationer og ideer fra operatører og teknikere med data fra processen blev to grundlæggende årsager til procesvariationen fundet i den måde processen blev styret på.

Variation i dosering af tørre råvarer. I fabrikken er seks vægte der kontinuert skal dosere de tørre råvarer. Ved et DoE blev de optimale indstillinger af vægtenes parametre fundet. Derudover blev udviklet et simpelt excel-værktøj, der gav operatørerne mulighed for at overvåge denne kritiske parameter og derved gribe ind når nødvendigt. Nedenstående control chart viser variationen pr batch.

 

Novozymes Run Chart of Salt

 

Variation i dosering af koncentrat. Bobler i den første del af koncentratbatche giver et ujævnt blandingsforhold, da koncentratet bliver doseret efter mængde og ikke efter vægt. To løsninger til at afhjælpe dette blev udviklet. Den ene løsning havde fokus på at gøre koncentratet mere homogent, og den anden på hvordan koncentratet bliver doseret.

Med to ud af tre løsninger implementeret er variationen i færdigvare-aktiviteten reduceret med over 50%. Og der har ikke været observeret off-spec siden.

 

Lær mere om, hvad Six Sigma kan gøre for din organisation

Se samme fremdrift i din virksomhed gennem Six Sigma. Tag f.eks. en Six Sigma uddannelse eller et enkeltdagskursus indenfor Six Sigma.

Kan vi hjælpe dig?

Kontakt os på 7020 7141 eller udfyld formularen nedenfor hvis du har spørgsmål til dine mange muligheder, vi står klar.

Invalid Email
Invalid Number

Spændende kurser

Se flere spændende kurser i vores kursusoversigt.

Six Sigma Black Belt / Lean Six Sigma Black Belt

Med Six Sigma Black Belt uddannelsen bliver du en eftertragtet medarbejder, der ...
Læs mere

Datadrevet ledelse

Mange organisationer styres typisk gennem økonomi og aftalte KPI’er. Med dette kursus ...
Læs mere

Forandring og forankring

Gode projektmodeller giver ikke resultater i sig selv.  ”It’s a 90% people ...
Læs mere

Design for Six Sigma, DfSS

Design for Six Sigma (DfSS) anses for at indeholde nogle af de ...
Læs mere