Skip to content

Corona driller vores mindset

Vi skal ændre mange flere ting end vi måske er bevidste om! Også evnen til at facilitere….

Et af ugens kurser var med fokus på facilitering. Et kursus, som vi løbende holder. Altid med glæde. Det giver så god mening for deltagerne. Denne gang var glæden var endnu større, da vi også alle kunne samles fysisk. Alle deltagerne var kolleger – og med vores fysiske rammer, som er ”corona-optimerede”, ville det helt sikkert blive en god dag.

Det blev en god dag! Men man må også konstatere, at corona spiller en meget større og vedvarende rolle i vores arbejdsliv. Vi var nok flere, som ubevidst – ja, måske tenderende til det naive, troede, at Corona og Covid-19, ville være noget, som fyldte i en periode. Måske måneder – men ikke på en måde, så vi ville tale om ”før og efter corona”.

Men alt er ændret… også omkring facilitering er der brug for et nyt mindset. Tidligere var det helt naturligt at tage udgangspunkt i fysiske møder. Nu er facilitering af virtuelle møder og workshops mindst lige så vigtigt. En disciplin, som vi alle, lige pludselig skal beherske på en helt anden måde.

 

Kropssproget bliver mindre synligt! Og planlægning får væsentlig større betydning!

Vores kursus i facilitering bygger op om både struktur og person.

Personperspektivet handler både om at kunne aflæse den nonverbale kommunikation, sikre at alle deltagere er engagerede, og om at kunne håndtere konflikter. Forståelse for kropssprog er også på dagens program. Men den vinkel skal pludselig være anderledes.

På de virtuelle møder bliver det meget sværere at aflæse kropssproget. Dels bruger alle ikke video. Dels kan vi ikke se kroppens position og holdning. Dels kan det være svært at se ansigtsudtryk hos – og blandt – deltagerne. Vi kan, kort sagt, ikke mærke, hvor vi har deltagerne henne. Og mulighederne for at skabe fastholdelse er også væsentligt mindre. Vi skal altså til at finde nye og andre metoder til at fastholde alle deltageres engagement, sikre fælles fokus og sørge for fremdrift.

Struktur kan også være med til at skabe det gode møde med engagement, fokus og fremdrift. Struktur kobles ofte til et ønske om at sikre effektive møder. Alene det, at møderne nu bliver lagt virtuelt, er med til at sikre korte og mere effektive møder. Det kan i sig selv være godt. Men som facilitator er man faktisk også nødt til at blive bevidst om, at der også er møder, hvor effektiviteten kan have en pris. Hvad hvis målet er nye kreative løsninger? Eller der er et behov for at få diskuteret tingene lidt mere grundigt? Det kræver helt andre metoder og virkemidler på virtuelle møder.

Så ugens undervisning i facilitering kom lige pludselig til at fokusere meget mere på behovet for planlægning. Vi bliver nødt til at være meget mere opmærksomme på mødeplanlægningen. Hvad er formålet? Det er sikker let at træffe beslutninger, men sværere at være kreative og udvikle. Så hvad, hvem, hvornår – og ikke mindste hvordan; bliver pludselig centrale nøgleord. Møder skal rammesættes på en helt anden måde.

Så planlægning kan hjælpe. Men kropssproget? Her er også deltagerne en del af løsningen. Nye it-systemer og virtuelle platforme understøtter rejsen. Men det handler også om at ændre mindset for selve rammesætningen. Den rejse kan blive lidt længere. Vi er på vej…. men bestemt ikke med en følelse af at have fundet de vise sten. Det tager tid at erkende, lære og siden hen mestre.

Det var et godt kursus. Gad vide hvordan verden ser ud, når vi afholder kursus i facilitering igen?

Efterlad en kommentar




Vi hjælper dig med at navigere i en verden med processer, mennesker og data

IASSC logo

Bliv klogere på vores

Scroll To Top