Skip to content

Det var ikke nok med købmandsregning. Vores hypoteser skulle bekræftes med data!

Radiometer har intensiveret deres brug af Six Sigma og forbedringsmetoden DMAIC.

 

I 2019 besluttede Henrik Skovgaard, Director for Sensor Plant Engineering hos Radiometer Medical, at et større hold af kollegerne skulle uddannes til Six Sigma Green Belts. Nu begynder resultaterne at vise sig – og Henrik er overbevist om, at det er en rejse, som ikke slutter foreløbig.

 

Radiometers vej frem til beslutningen om ”mere Six Sigma”

Radiometer er allerede en meget datadrevet virksomhed. Ingen organisationer i medico-branchen ville fungere og få lov til at levere uden en væsentlig brug af data til både at udvikle, producere og styre deres produkter. ”Men der var et behov for at gøre det væsentligt mere struktureret”, fortæller Henrik og fortsætter: ”og gerne med væsentligt bedre systematisering og ensartethed i vores tilgang til de statistiske analyser.

At starte den slags indsatser tager tid og kan give lidt skepsis blandt kollegerne. I første omgang handler det om at få skabt et fælles sprog og en fælles værktøjskasse. Så Henrik ”skubbede folk i gang med at få en Six Sigma uddannelse”, og nu er de færdiguddannede Green Belts langt mere aktive. ”De kan se, at det har en positiv effekt på virksomheden. Hver eneste gennemførte DMAIC-projekt har vist resultater, og det spiller selvfølgelig en stor rolle”, forklarer Henrik.

Endvidere er brugen af data og målinger i dagligdagen et skridt i den rigtige retning. ”Vi har brug for at koble vores målinger meget tættere til processerne. Lad og sige, at hvis du har et produkt og det er fremstillet med 10 processer, der kører efter hinanden. Så er det altså ærgerligt, at det først er til sidst, at man kan konstatere fejl skabt i starten af produktionen. Derfor mener jeg, at hvis man kan måle, så kan man for det første opdage fejlen tidligt, og for det andet kan man også finde ud af hvor fejlen sker. Det skaber bedre kvalitet og effektivitet”, sige Henrik og fortsætter egen refleksion: ”Det er enormt svært at styre en proces, hvor man ikke kan måle tingene – omvendt er det lettere at få en proces til at fungere, hvis man kan måle dens output. Det er de ting, som jeg håber på at få implementeret i organisationen. Ikke fordi vi aldrig har gjort det før, forstå mig ret, men måske skal man have brændt fingrene før man forstår værdien af det.” Man kan betragte det som en kulturrejse.

”Jeg vil også gerne have, at måden og sproget man benytter, fører til flere fælles beslutningsprocesser, så man som medarbejder er opmærksom på, at man bruger data langt mere kvalificeret”, siger Henrik og konkluderer ”at der stadig er et stykke vej at gå – men vi er godt på vej på rejsen”.

 

At finde tiden er den største udfordring!

En travl hverdag er heller ikke ukendt hos Radiometer. Det mærker Henrik også. ”Personligt mener jeg, at det er tiden, der kan være et problem. Det har betydning for hvor hurtigt og meget man bruger metoderne. I en travl hverdag har folk en tendens til at tage fat i de gamle kendte metoder. Det at løse en kompleks opgave og samtidig bruge komplekse værktøjer, kan være lidt svært i en travl hverdag.” Det betyder også, at det for Henrik er vigtigt at få medarbejdere og kolleger igennem et konkret DMAIC-projekt. Det vil vise, at metoden og værktøjerne virker – og kan være med til at skabe den røde tråd.

Erfaringerne hos Storm understøtter Henriks pointe. ”En del af strategien skal måske være mere åben. Det første projekt skal have fokus på at lære metoden at kende, forklarer Ane fra Storm og fortsætter: ”oftest oplever vi, at folk skal igennem 2 projekter før de mærker, at det ikke er så komplekst som de troede, og får lyst til at fortsætte deres rejse”.

”Det har vel også betydning, at folks forventninger er anderledes end den virkelighed, som de møder”, siger Henrik og uddyber: ”De fleste køber sådan set ideen. Der er mange, der synes, at metoden og statistikken er interessant. Men mange er gået ind i det med forventning om, at det var en ren statistikopgave, og mindre var en procesopgave. Jeg tror derfor, at det handler om at få flere projekter og facilitatorer ind, som kan hjælpe dem, der går i stå, med at komme igennem projekterne. Både ved at bruge de erfarne Green Belts og på sigt gerne også egentlige Black Belts”.

”Alt i alt er det i virkeligheden nok en vigtig overvejelse. Tidspresset og det faktum, at man også skal lære en ny metode at kende. Tilsiger at man skal have et simpelt projekt i første omgang”, siger Henrik, ”og så kan det være, at man både kommer hurtigere igennem det, og man får hurtigere set den røde tråd.”

 

Udformning af uddannelsen har betydning

Der er mange forskellige tilbud indenfor Six Sigma kurser og uddannelser. Og med meget store forskelle i vægtningen af de praktiske projekter. For Radiometer er de praktiske DMAIC-projekter med til at sikre læringen for deres medarbejdere – men også her spiller tidsperspektivet ind.

”Jeg tror, at de fleste gerne vil arbejde med et praktisk projekt fra egen organisation. Det er nemmere at forholde sig til, såfremt det er i egen organisation. Måske ville den mest optimale løsning være, at vi kunne tage et simpelt projekt med ud til Storm – House of Six Sigma; og eksempelvis blive isoleret i tre – fire dage, så man på den måde har fuld fokus på projektet”, siger Henrik, og supplerer med ”at på et tidspunkt så besluttede jeg mig for, at nu kører jeg mit eget projekt igennem. Så kan jeg bedre vejlede folk og samtidig erfare, at det var nemmere for mig at arbejde med en næste case.

Hvis tiden driller og man ikke kommer i gang med det projekt i forbindelse med selve undervisningen, så kan det give nogle udfordringer. ”Når jeg har snakket med folk, der ikke rigtig er gået i gang med deres egne projekter straks, så har mange af dem sagt, at problemet ikke er relevant længere eller har løst sig selv”, forklarer Henrik; ”Mit råd, i denne sammenhæng, har så været, at de skal prøve at sætte en rød tråd op og så få taget et møde med vores undervisere fra Storm, og så blive guidet igennem. Det kan både handle om hvilke værktøjer, der kan være relevante at bruge i en given situation – og hjælp til at tolke de konkrete analyser. Det er sådan set også min opfattelse, at det er gået sådan for os i Radiometer”.

Udformningen af uddannelsesforløbet betyder noget for Radiometer. Henrik uddyber det således: ”Det gav mening, at vi fra start af tog alle faserne igennem. Det gav os den røde tråd. Og dog var der også nogle, som var glade for, at vi løbende repeterede faserne, når de praktiske værktøjer skulle kobles på. Man skal være bevidst om hvordan man lærer bedst – og hvad der passer ind i den konkrete organisation. Tilgangen hos Storm har virket hos os í Radiometer. Så nu skal vi snart have certificeret et par Green Belts mere – og så er vi klar til at starte endnu et uddannelsesforløb op. Måske også med nogle Black Belts på sigt. Det skal nok blive godt. Jeg kan i hvert fald se, at det virker,” slutter Henrik.

Efterlad en kommentar




Vi hjælper dig med at navigere i en verden med processer, mennesker og data

IASSC logo

Bliv klogere på vores

Scroll To Top