Skip to content

Gennemsnitsmålinger vs. variation

Vi bliver dagligt informeret om gennemsnitsmålinger. Men hvad kan vi som informationsmodtagere bruge det til? Det er variationen, der er interessant. Og ikke mindst ÅRSAGEN til variationen.

‘Danskerne kontakter i gennemsnit lægen 7,5 gange årligt’.

For at finde ud af årsagerne er det vigtigt at interessere sig for variationen. Hvad er årsagen til, at nogle kontakter lægen mere end gennemsnittet og andre mindre end gennemsnittet? Ved at kigge på variationen kan vi begynde at finde årsagerne til problemet.

‘Lærere bruger i gennemsnit 39 % af deres tid i klasseværelset’.

Der bliver heller ikke her fortalt noget om variationen. Der er lærere, der bruger mere end 39 % af deres tid med børnene, mens andre bruger mindre. Igen bliver vi nødt til at kigge på denne variation, før vi kan forstå årsagerne til problemet. Hvorfor er det, at vi har variation her?

’60 % af eleverne på gymnasierne er piger’.

Nogle gymnasier har altså en anden fordeling. Ved at interessere os for variationen gymnasierne imellem kan vi begynde at forstå hvilke årsager, der skaber denne variation.

Først når vi kender disse svar, kan vi begynde at tænke på, hvordan vi løser problemet. Som medarbejder, kunde og borger bør vi derfor spørge ind til variationen. Før vi gør det, kan vi ikke finde årsagerne og dermed den rigtige løsning til et evt. problem.

Six Sigmas primære formål er at forstå problemet, før vi tænker på løsningen. Dette gøres ved at tænke i variation og IKKE i gennemsnit. Ved optimering af processer, hvor vi ikke har løsningen, er det essentielt, at vi bliver helt skarpe på årsagerne til problemet. Når vi forstår dem, kan vi designe en løsning, der giver den bedste effekt.

 

Lær mere om statistik og data. Kig ind i vores statistik og data kurser på denne side.

Vi hjælper dig med at navigere i en verden med processer, mennesker og data

IASSC logo

Bliv klogere på vores

Scroll To Top