World Economic Forum 2014 stiller skarpt på Big Data

World Economic Forum

 World Economic Forum – fra data mining til økosystem

Google har gjort det i årevis og det amerikanske NSA gik fra rygtebørsen til offentliggørelse i medierne ved brugen af Big Data – data der genereres imens du læser dette, om både dig og din kollega der tjekker sin facebook på sin smartphone.

World Economic Forum har for 2014 udarbejdet en rapport, der giver et billede af, hvordan offentlige institutioner, den private sektor og almindelige mennesker i stigende grad begynder at fungere som et økosystem mere end datasiloer.

Og data er der nok af. Mobildata, online transaktioner, sociale netværk og GPS-koordinater genererer hver dag over 2.5 quintillion bytes af såkaldte „Big Data‟. Vækstmarkeder er på vej op, der estimeres alene en vækst i datatrafikken på mobilenheder på over 100 % i 2015. Så, hvis data er godt…

 

Er meget data meget godt?

Data er viden, og viden har værdi, hvis det kan bruges i forbindelse med en funktion eller en proces – eksempelvis i et økosystem af værdikæder. World Economic Forum giver i rapporten et billede af, hvordan et økosystem kan se ud, når personer, offentlige myndigheder og den private sektor begynder at sammenkæde og bruge informationerne.

Et godt eksempel på brugen af Big Data er den amerikanske sundhedssektor, der på nationalt plan overvåger udbrud af epidemier. Her samles indberetninger om f.eks. influenzaepidemier fra hele USA for at give et billede af udviklingen. Og her er Google blevet taget i brug. Googlesøgninger varsler nemlig epidemi-trends langt tidligere end indberetninger fra læger, når personer med symptomer søger på f.eks. ”ondt i hovedet”, ”kvalme” eller lignende. Altsammen via live-alarmer.

Økosystemet fra World Economic Forums beskriver, hvordan dataflow mellem private og offentlige organisationer sker allerede – en trend der er kommet for at blive.

 

Konkurrencedygtighed eller skrald – det er spørgsmålet for 2014

Big Data kan i et økosystem eller en værdikæde være en velsignelse, hvis data er tilgængelige og brugbare. Den åbenlyse pointe er, at data ikke gør arbejdet i et økosystem eller i en værdikæde alene. Værdikæden kan styrkes med brugen af big data, styrke effektiviteten i en organisation og gøre det sværere for konkurrenter at kopiere et produkt.

Dette kan være tungen på vægtskålen, når det gælder større konkurrencedygtighed og kant og styrker forretningsprocesser i virksomheden til det, der skaber værdi for slutkunden, og som bliver synligt på bundlinjen. Jo bedre en virksomhed er til at bruge sine data og underbygge beslutninger og optimering af nøgleprocesser, desto nemmere kan det være at skære til, når konkurrenter udfordrer eller markeder vender.

 

Hold kunderne tæt og kannibalerne væk

Data kan være væsentlige, kritiske og nøglen til en proces, der giver virksomheden en fordel. Andre data kan deles ukritisk med andre og videregives til slutkunder uden at kannibalisere egen forretning. Deling af interne data og viden om processer kan således holde forretningens kunder tættere på og skabe netop den ekstra værdi, som ikke-datadrevne konkurrenter har sværere ved.

Big data giver muligheder og gør det muligt at vælge. Hvad enten det er data eller big data, giver det værdi, når processer, datastrukturerer og værdikæder formår at udnytte data – enten til at skabe et hoved- eller biprodukt til forretningens kunder. Omdrejningspunktet for Lean Six Sigma er big data med fokus på processer og værdiskabelse. Optikken i World Economic Forums rapport for 2014 åbner op for, at big data sætter fokus på værdiskabelse og udnyttelse af data – data der indtil nu har ligget dødt i mange virksomheder.

– Af Jan Lerbjerg

 

Udvid dine kompetencer

Bliv skarpere indenfor f.eks. håndtering af big data gennem en uddannelse indenfor Six Sigma. Du kan også vælge at tage et enkeltdagskursus i Six Sigma, se Storms kurser her.

Kan vi hjælpe dig?

Kontakt os på 7020 7141 eller udfyld formularen nedenfor hvis du har spørgsmål til dine mange muligheder, vi står klar.

Invalid Email
Invalid Number

Spændende kurser

Se flere spændende kurser i vores kursusoversigt.

Six Sigma Black Belt / Lean Six Sigma Black Belt

Med Six Sigma Black Belt uddannelsen bliver du en eftertragtet medarbejder, der ...
Læs mere

Datadrevet ledelse

Mange organisationer styres typisk gennem økonomi og aftalte KPI’er. Med dette kursus ...
Læs mere

Forandring og forankring

Gode projektmodeller giver ikke resultater i sig selv.  ”It’s a 90% people ...
Læs mere

Design for Six Sigma, DfSS

Design for Six Sigma (DfSS) anses for at indeholde nogle af de ...
Læs mere