Kamstrups industri 4.0 rejse

Kamstrup i The Lean Six Sigma Community

Onsdag d. 14.03.2018 havde Storms Lean Six Sigma Community arrangeret et virksomhedsbesøg hos Kamstrup A/S.

Kamstrup er Danmarks, og en af verdens, førende leverandører indenfor el-, vand- og varmemålere. Men ikke nok med det, så er Kamstrup også en af de danske virksomheder, som har kastet sig ud industri 4.0.

 

Kamstrup udvikler og producerer med lynets hast

Kamstrup er en organisation i rivende udvikling. Produktsalget stiger, og der bliver stadig ansat flere medarbejdere for hvert år. Og hvad skyldes så denne succes? En af grundene kan vi finde i Kamstrups kultur og strategiske målsætninger.

Kamstrup er en organisation der tør satse på udvikling og nye teknologiske muligheder. Hos Kamstrup er der ingen halve løsninger – enten automatiserer du, ellers gør du ikke. Og Kamstrup automatiserer. Alt i Kamstrup er drevet af kundebehov. Hvis kunden ønsker et bestemt produkt, så får kunden det – og de får det hurtigt. Det betyder, at der på Kamstrup konstant udvikles nye produkter (specialdesignede målere), og teknologier til at gøre produktudviklingen hurtigere og mere effektiv.

Produktionshastigheden sætter krav til intern organisering, tekniske kapaciteter og ikke mindst kvalitetskontrol. Når nye produkter kontinuerligt udvikles og sendes afsted, kunne man ty til tanken; jamen efterlader det så ikke en dårlig kvalitet? Men dèn problemstilling er der råd for. Kamstrup foretager 100% kontrol af alle sine produkter, så kvaliteten ikke forringes på trods mindre standardisering og hurtige nyudviklinger.

 

Kamstrup satser stort – Industri 4.0, automatisering og big data

Når du træder ind i Kamstrups produktionshaller kan du både mærke og se den hastighed produkterne udvikles i. Kamstrup har valgt at satse stort på industri 4.0, herunder automatisering af samtlige produktions- og udviklingsprocesser. Det er robotter og computerstyret teknik der skal gennemsyre driften – og de er allerede godt på vej.

Industri 4.0 handler bl.a. om data. Det handler om at kunne indsamle og bruge alt den data der kommer fra de teknologiske initiativer automatiseringen tilbyder. Og det har Kamstrup sat fokus på. Kamstrup har folk ansat udelukkende til databehandling og dataindsamling – både ift. eksternt data (hos kunden) og internt data (i organisationen). Data hjælper bl.a. med at forstå og opfylde kundens krav og sikre kvalitet i output. Målet er, at de automatiserede teknologier skal kunne tale sammen gennem data, og derudfra styre produktionens drift, flow og kvalitet i produkterne.

En af de nyere teknologier Kamstrup bl.a. har investeret i er 3D vision. Med 3D vision i produktionen fås et hurtigt og mere præcist billede af kvaliteten i selve udviklingen af produktet. Helt små afvigelser detekteres, og der lagres data på alt, hvad 3D teknologien registrerer. Denne data benyttes til at blive skarpere på produktets proces, og til hurtigt og fleksibelt at kunne justere produktet iht. afvigelser (også automatisk), så produktet hurtigt når kunden – og med høj kvalitet i produktet.

En af de store fordele ved denne teknologi er, at der måles på det samme. På samme måde. Hver gang. Ved operatørkontrol vil der altid være en ’menneskelig variation’. Operatører aflæser og kontrollerer forskelligt, på trods af standardiserede processer. Når aflæsning og kontrol styres gennem data (automatisk), er der ikke noget at diskutere, og vi sikrer ensartet og hurtig reaktion på afvigelser.

3D vision er et godt eksempel på en af de teknologier fremtidens industri 4.0 og big data arbejde kommer til at se mere til. Teknologien hjælper både operatører og teknikere i driften, det giver et bedre samarbejde med kunderne (interne som eksterne), da der nu findes noget mere konkret og visuelt at tale ud fra, også er teknologien et skridt på vejen mod fuld automatisering, og en produktion styret af data og teknologier.

 

Når Industri 4.0 giver udfordringer

Et af de større udfordringer i industri 4.0 er, at de mange teknologier der implementeres ikke taler sammen – både med eksisterende teknologier og nye. Mængden af data bliver hurtig massiv med de mange nye teknologier – deraf navnet ’big data’. Det sætter krav til samspillet mellem systemer og teknologier, hvis vi på en effektiv måde, skal kunne få noget ud af vores data. Derfor fokuserer Kamstrup også på, at få samlet så mange systemer som muligt, så systemerne taler sammen. Fuld automatisering indebærer, at de forskellige teknologier og systemer taler sammen og ”styrer” produktionsdriften og kvaliteten af produkterne ud fra data. Hvis vi tænker automatiseringen endnu længere ud, tilpasser systemerne sig også automatisk markedet og kundebehov ud fra data – vi får en fleksibel og effektiv produktion.

En anden udfordring som følge af ’big data’ er, at mange organisationers statistiksystemer ikke kan håndtere mængden af disse data. Nye teknologier fordrer derfor ofte nye systemer. Og nye systemer (med meget data) fordrer medarbejdere der kan arbejde i disse systemer, derfor spiller kompetenceudvikling af medarbejdere også en stor rolle i organisationers industri 4.0 rejse.

 

Men Kamstrups rejse er langt fra slut…

Mange tænker nok, at Kamstrup er tæt på målet i deres industri 4.0 rejse, men sådan ser Kamstrup ikke på det. De har stadig lang vej endnu, og tænker på ingen måde, at deres organisation er industri 4.0 – endnu.

Kamstrup udvikler kontinuerligt på nye teknologier og produkter der kan effektivisere og optimere deres produktion og produkter, og der er ingen tvivl om, at vi fra fremtidens Kamstrup vil se endnu mere automatisering, teknologisk udvikling og smartere løsninger.

 

Vær med i vores community – og tag med på næste virksomhedsbesøg

Industri 4.0 og big data er noget vi sætter stor fokus på i Six Sigma verdenen – det er jo netop her, Six Sigma filosofien kommer til sin ret. Vær med i ’The Lean Six Sigma Community’, hvor du får viden, kompetencer og et netværk der gør dig stærkere i din industri 4.0 rejse.

Læs mere om The Lean Six Sigma Community, medlemsmuligheder, priser og fremtidige arrangementer her.

 

The Lean Six Sigma Community hos Kamstrup

Medlemmer af The Lean Six Sigma Community, som deltog i Kamstrups virksomhedsbesøg.

Efterlad en kommentar

Kan vi hjælpe dig?

Kontakt os på 7020 7141 eller udfyld formularen nedenfor hvis du har spørgsmål til dine mange muligheder, vi står klar.

Invalid Email
Invalid Number

Spændende kurser

Se flere spændende kurser i vores kursusoversigt.

Six Sigma Black Belt / Lean Six Sigma Black Belt

Med Six Sigma Black Belt uddannelsen bliver du en eftertragtet medarbejder, der ...
Læs mere

Datadrevet ledelse

Mange organisationer styres typisk gennem økonomi og aftalte KPI’er. Med dette kursus ...
Læs mere

Forandring og forankring

Gode projektmodeller giver ikke resultater i sig selv.  ”It’s a 90% people ...
Læs mere

Design for Six Sigma, DfSS

Design for Six Sigma (DfSS) anses for at indeholde nogle af de ...
Læs mere