Skip to content

Når initiativer ikke forankres – og vi gør, som vi plejer

Adfærdsdesign og hjernens to systemer. Skab lette løsninger.

Vi er så småt ved at være tilbage fra sommerferien. Ny energi er samlet. Nye initiativer skal igangsættes. Og vi er klar. Eller er vi? For hvordan sikrer vi, at vores nye ideer, planer og mål faktisk forankres denne gang, og alt ikke blot vender tilbage til status quo? Noget af svaret ligger i et af tidens buzzwords adfærdsdesign.

 

Hvilken adfærd vil vi gerne skabe?

Adfærdsdesign handler dybest set om, hvordan vi designer løsninger, planer og handlinger i hverdagen ud fra en forståelse for menneskers grundlæggende adfærdsmønstre. Det er en måde at styre initiativer rettet mod forankring i praksis fremfor en tænkt og visionær forankring, som sjældent kommer videre end noterne til et mødereferat, en business case eller organisationens missions- og visionsbilag.

”Vi skal være bedre til at tænke kunden ind i vores daglige arbejdsgang”. En sætning vi alle kan blive enige om. En holdning der umiddelbart let kan manifestere sig. Men hvor er handlingen? Hvad er det for en adfærd vi ønsker at se i organisationen? Hvordan forestiller vi os, at vores medarbejdere og kollegaer skal handle for at kunne opnå denne vision? Dette er første (og meget banale skridt) i adfærdsdesign: Vi er nødt til at vide, hvilken adfærd vi gerne vil skabe, før vi kan ændre en adfærd.

 

Kend til mennesker og hjernens to systemer

En af tidens guruer indenfor adfærdsdesign er Morten Münster, som bl.a. står bag virksomheden The Nudging Company. Noget af det, som Morten snakker om iht. Adfærdsdesign er hjernens to systemer, som er til rådighed når beslutninger skal træffes:

 

System 1: Tager hurtige beslutninger, ubevidst og ukontrolleret.

System 2: Tager langsomme beslutninger, bevidst og kontrolleret.

 

System 1 står bag alle de hurtige beslutninger i hverdagen. Dem vi ikke engang tænker over. F.eks. når vi taler med hinanden, smalltalker, aflæser hinandens ansigtsudtryk (helt automatisk), kører bil, gør rent eller udfører andre rutineprægede opgaver i hverdagen. System 2 er de beslutninger, som vi skal bruge lidt mere energi til at udføre. Når beslutninger kræver refleksion og aktiv stillingtagen. F.eks. når vi skal udføre en ny opgave, som vi ikke har prøvet før, tale et uvant sprog, opstarte et nyt projekt, udregne en svær ligning mm. Der er forskningsmæssige beviser for, hvordan system 2 bruger langt mere energi end system 1. Du forbrænder flere kalorier og dine pupiller udvides, når du skal tage beslutninger i system 2. Og det har faktisk større betydning end man måske skulle tro.

 

Nye initiativer kræver energi – gør dem lette(re).

Fordi System 2 kræver så meget energi, kan vi mennesker umuligt blive ved med at tage beslutninger herudfra. På et tidspunkt bliver vi trætte, og ganske ubemærket vil System 1 begynde at tage over. Det er helt naturligt. Og det er faktisk det, der sker, når vi gang på gang ser, hvordan nye forandringsinitiativer falder til jorden, og vi går tilbage til det, som vi plejer at gøre.

Så hvad er løsningen? En del af løsningen ligger i den grundlæggende forståelse af mennesker, og de to systemer. Når vi ved, at mennesker hurtigt kommer til at handle ud fra System 1, jamen så må vi også skabe løsninger, planer og initiativer, hvor en System 1 adfærd faktisk kan integreres. Dvs. at vi skal skabe vanedannende, bemærkelsesværdige og lette løsninger/forandringer, som ikke altid kræver den store tænkning og refleksion. Vi skal lære at designe vores initiativer, så de gøres menneskelige. Først da vil de blive forankret i mennesket.

 

Bliv klogere på adfærdsdesign – og lær at skabe lette løsninger

Denne korte artikel har måske vækket din interesse, men er sandsynligvis ikke tilstrækkelig til, at du selv kan påbegynde arbejdet med at skabe lette løsninger. For at vende tilbage til adfærdsguruen Morten Münster, så opstiller han fire trin, hvormed du arbejder mod de lette løsninger. Disse fire trin præsenterer han bl.a. til dette års Lean & Six Sigma konference, d. 06.11.2018 i Odense Congress Center – hvor vi efterfølgende vil arbejde med de fire trin iht. Lean & Six Sigma initiativer.

Til Lean & Six Sigma konferencen 2018 sætter vi altså fokus på adfærdsdesign, og prøver at blive klogere på, hvordan vi bedre kan forankre Lean og Six Sigma initiativer i hverdagen. Læs mere om konferencen her.

Skynd dig at tilmelde dig konferencen, hvis du/I vil være sikret en plads.

 

Efterlad en kommentar




Vi hjælper dig med at navigere i en verden med processer, mennesker og data

IASSC logo

Bliv klogere på vores

Scroll To Top