En historie fra LINAK A/S – First Pass Yield tæt på 100%

LINAK A/S producerer aktuatorer til blandt andet senge således, at man ved hjælp af en fjernbetjening kan løfte hoved- eller fodende af sengen. Når aktuatoren bliver samlet foregår det i en celle. Skallen bliver anbragt på en vogn, som kører rundt til forskellige stationer hvor de enkelte dele vil blive lagt i og forbundet. Til slut kører vognen med aktuator ind i et testanlæg, hvor det testes om alle dele er forbundet korrekt, og om alt ser ud til virke som det skal.

LINAK A/S oplevede at 69% af de producerede enheder i denne celle kunne ikke umiddelbart godkendes i første forsøg. Dette var langt under niveauet for de øvrige produktionsceller, og det var en kilde til frustration for både operatører og ledelse. Operatørerne i cellen oplevede at uanset hvad de gjorde, kunne de ikke komme fejlene til livs, og når fejlende enheder blev testet på ny, blev de ofte godkendt selvom der ikke var foretaget ændringer på dem.

Linak Seng

 

DMAIC sikrede fremgangen…

For at øge cellens produktivitet blev et DMAIC projekt iværksat. Målet for projektet var at øge cellens First Pass Yield (FPY) fra 69% til 90%. Data opsamlet i cellen viste at langt størstedelen af de fejlende enheder fejlede i en støjtest udført i det automatiske testanlæg. Denne test skulle sikre, at aktuatoren ikke larmede under brug. En målesystem analyse (MSA) af testanlægget viste at resultatet fra støjtesten ikke var reproducerbar. Det var således baggrundsstøj fra produktionshallen og fra cellen der var årsag til en meget stor del af de fejlende enheder.

På baggrund af resultatet fra MSA’en blev en række ændringer af testanlægget foretaget. Testen blev gjort mere retningsfølsom, så alt baggrundsstøjen blev dæmpet. Og derudover blev fastlagt nye testgrænser, der afspejlede variationen i støj fra gode enheder. Med disse ændringer implementeret oplevede operatørerne en markant reduktion af fejl. Og de enheder der fejlede i testen var reelle fejl, som kunne korrigeres så de ikke optrådte igen. First Pass Yield blev i løbet af projektet forbedret fra 69% til 98%.

 

Vil du også lære mere om DMAIC?

DMAIC-metoden har skabt utallige forbedringer for organisationer verden over – mange projekter med fortjenester i millionklassen. Du kan også lære mere om DMAIC-metoden, f.eks. gennem vores Yellow Belt forløb (også kaldet DMAIC-forståelse), hvor du får en simpel indføring i metoden over tre dage. Du kan også vælge at tage en Green Belt eller Black Belt uddannelse, hvor du både får undervisning, coaching og derudover selv skal arbejde med eget DMAIC projekt sideløbende – det er jo ofte i praksis teorien fæstner sig.

Kan vi hjælpe dig?

Kontakt os på 7020 7141 eller udfyld formularen nedenfor hvis du har spørgsmål til dine mange muligheder, vi står klar.

Invalid Email
Invalid Number

Spændende kurser

Se flere spændende kurser i vores kursusoversigt.

Six Sigma Black Belt / Lean Six Sigma Black Belt

Med Six Sigma Black Belt uddannelsen bliver du en eftertragtet medarbejder, der ...
Læs mere

Datadrevet ledelse

Mange organisationer styres typisk gennem økonomi og aftalte KPI’er. Med dette kursus ...
Læs mere

Forandring og forankring

Gode projektmodeller giver ikke resultater i sig selv.  ”It’s a 90% people ...
Læs mere

Design for Six Sigma, DfSS

Design for Six Sigma (DfSS) anses for at indeholde nogle af de ...
Læs mere